dijous, 11 de desembre del 2014

Morfologia externa 2

Tot i que ja hem reflexionat sobre la morfologia en una entrada anterior (Morfologia 1), observant els nostres peixos ens han sorgit més temes de reflexió i diàleg.

Hem vist, en els nostres peixos, que els mascles i les femelles d'una mateixa classe tenen algunes de les seves aletes diferents, així que ens hem plantejat si també hi ha trets diferencials entre mascles i femelles d'altres espècies. 

Com pot ser la naturalesa tan sàvia com per definir els trets característics que ha de tenir un mascle o una femella per adaptar-se millor a les condicions del medi?

Reflexionant i conversant hem descobert que altres animals com, per exemple: el lleó i la lleona, el gall i la gallina, i el paó reial. Com podem veure en aquest últim, les femelles no tenen color a la cua mentre que els mascles sí. A més a més, tenen una cua més curta amb un plumatge menys colorit que els mascles; de manera que aquests són més vistos que les seves parelles. 

Femella                                                               

 

Mascle



En el cas del lleó, els mascles tenen més pelatge que les femelles. 


Per últim, els galls tenen una papada roja i una cresta al cap.


Per què això és així? Per què els mascles han de cridar més l'atenció que les femelles?

Tornant als nostres peixos, ens hem adonat que les diferències entre mascles i femelles no són tan visibles. Tot i així, hem pogut investigar que es diferencien per: la coloració; el ventre abultat, en el cas de la femella; i per la forma de les aletes. 

 femella

mascle 



Però, si tenen les aletes diferents, es desplacen de la mateixa manera? 



Mentre grabavem ens hem fixat que el moviment de les seves aletes pectorals és altern, és a dir, que primer mou una aleta i després l'altre. Com nosaltres, el humans, fem quan caminem o nadem que primer movem una cama i després l'altra. Però aquestes aletes també els serveixen per girar o tenen una altra encarregada d'aquesta funció?

Vam seguir observant la peixera fins arribar a concloure que és l'aleta caudal l'encarregada del gir.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada