dissabte, 15 de novembre del 2014

Morfologia externa

Així mateix el fet d'estar-los observant durant tant temps a la peixera ens va sorgir la qüestió:

Perquè els peixos tenen aquesta forma? i vam decidir indagar sobre la morfologia externa dels peixos per averiguar la resposta.



Els peixos  presenten una forma hidrodinàmica ja que han adaptat la seva morfologia al medi aquàtic en el qual viuen. Aquesta forma  els facilita desplaçar-se per l'aigua. Els seus músculs per tant tenen una forma longitudinal i estan molt desenvolupats ja que d'aquesta manera poden desplaçar-se nadant de forma persistent i fàcil.

Després de llegir això ens vam preguntar per què els peixos tenen els ulls al costat. Vam estar comentant-ho entre nosaltres i vam arribar a la conclusió que els peixos, al no tenir coll, necessiten tenir els ulls als laterals per tal de tenir una visió del seu voltant, És la nostra suposició, però en cap cas ho poder afirmar científicament, ja que no hem trobat cap teoria que en parli.

Portant aquest exemple a una aula, creiem que no sempre és necessari tenir una resposta científica a les preguntes dels alumnes, També està bé que vegin que el mestre no sempre ho sap tot i que amb els coneixements previs de tots podem arribar a obtenir una resposta.

Arrel d'això ens vam plantejar com és que els peixos es desplacen cap endavant si tenen una visió lateral. I ens vam qüestionar el següent:


Com és desplacen els peixos? Què els permet que estiguin quiets a l'aigua i no s'enfonsin? 

Els peixos avancen gràcies al moviment que s'inicia en el terç anterior del tronc i es propaga sense interrupció fins a l'aleta caudal. Així mateix reben ajuda de la bufeta natatòria que permet que el peix pugui suspendres en l'aigua. 


Quan vam descobrir el perquè de la bufeta natatòria vam creure necessari saber si tots els peixos la tenien.


La resposta va ser que no tots els peixos tenen aquesta bufeta natatòria, de manera que molts no poden suspendres en l'aigua i necessiten estar en constant moviment; un exemple seria el tauró.


Com a reflexió pedagògica creiem que com a futurs mestres hauriem de provocar en els alumnes, un interés per comparar constantment la espècie humana amb els peixos. D'aquesta manera, s'adonarien que ens passa com als taurons; quan entrem a l'aigua, al no tenir la bufeta natatòria, hem d'estar en constant moviment per no enfonsar-nos. 


Però els peixos només necessiten aquesta aleta per moure's? 



Quines aletes podem trobar en els peixos? Tenen totes les mateixes funcions?

Al tronc hi trobem les aletes; podem apreciar que hi ha diversos tipus d'aletes i cadascuna té funcions diferents.  Podem classificar les aletes en parelles o imparelles:
    - Aletes parelles són les que están situades a cada costat del cos, són les aletes pectorals i les aletes abdominals o pèlviques.  
      - Aletes imparelles  o senars que són l’aleta dorsal, l’aleta caudal i l’anal.

        Un altre exemple d’aletes serien les carenes laterals que són les que serveixen per estabilitzar.
        Si observem detingudament els peixos que tenim a l’aquari es pot apreciar la funció de les diferents aletes; podem veure com l’aleta caudal és la que canvia de direcció cap a dreta i esquerra. Així mateix podem veure com les aletes abdominals i pectorals s’arrapen contra el tronc durant els desplaçaments ràpids.  També podem apreciar com les altres aletes asseguren l’equilibri.







        Cap comentari:

        Publica un comentari a l'entrada